Historia

FORSSAN JALKAPALLOKLUBIN HISTORIAA

Forssan jalkapalloklubin synty

Forssalaisella jalkapallolla on pitkät ja ansiokkaat perinteet, jos kohta voidaankin todeta varsinaisen menestyksen antaneen odottaa itseään. Menestystä onkin tarkasteltava toisesta näkökulmasta kuin tavallisesti. Täällä jalkapallon tarkoituksena on ollut tarjota lapsista aikuisikään asti mahdollisuus ohjattuun liikuntaan ja yhdessäoloon hyvän harrastuksen parissa ja siinä on onnistuttu erittäin hyvin.

Elettiin vuotta 1994, oli tiistai lokakuun 15:sta päivä, Forssan Alun pj. Toivo Kankare soitti allekirjoittaneelle toivoen, että ryhtyisin Alun jalkapallojaoston A-Futiksen vetäjäksi. Otin haasteen vastaan tietäen, että seuraelämässä on nousu- ja laskukausia ja että nyt futiksen kohdalla kyse oli jälkimmäisestä. Kutsuin jalkapallojaoston koolle. Kokous oli menestys. Ympärilläni oli joukko ihmisiä, jotka halusivat vielä kerran panna itsensä likoon, hyvän asian puolesta.

Positiiviset asiat seurasivat toisiaan. Suomen Palloliitto ry yhdisti Hämeen ja Tampereen piiriksi. SPL:n koulutuspäällikkö Pauli Miettinen muutti paikkakunnalle – yhteys merkittäviin taustavaikuttajiin oli saatu. Tampereen piiri arvosti tekemäämme työtä ja vuosikokouksessa 6.11.1995 piirin puheenjohtaja Matti Peltomäen esityksestä piirihallitukseen valittiin Forssan Alun (A-Futiksen) edustaja Tarmo Laajalehto, ehkä suurin voitto forssalaiselle jalkapallolle kautta aikojen?

Vuosi 1996 oli reipasta kasvua ja tekemisen iloa. Mitä pidemmälle vuosi kului, sen useammin törmättiin päätöksenteon ja hallinnon hitauteen. Yhä suurempi joukko alkoi olla sitä mieltä, että suuren yleisseuran yhtenä jaoksena toimiminen oli liian rajoittavaa ja hankalaa. Vaikka toiminta Forssan Alun organisaatiossa oli lähes itsenäistä ja seuran tuki toiminnan takana, puheet forssalaisesta jalkapalloilun erikoisseurasta kiihtynyt. Forssassa oli toiminnassa toinenkin jalkapalloseura, Pallotiimi Forssa (PTF). Selvää oli, että nyt jos koskaan, voimat olisi yhdistettävä. Epävirallisia yhteyksiä otettiin puolin jos toisin.

Koitti uusi vuosi ja asiat etenivät omia latujaan. Yhteisymmärrys asioista saatiin aikaan tammikuun neuvotteluissa. Erityisen arvon annan PTF:n silloiselle puheenjohtajalle Ismo Suontaustalle, jonka sovitteleva sävy vei asioita vauhdilla eteenpäin. Uuden seuran perustamiskokous pidettiin tammikuussa 1997 Teknisen oppilaitoksen auditoriossa. Läsnä perustavassa kokouksessa 30.1.1997 olivat seuraavat henkilöt: Kokoonkutsujana Pertti Aalto ja läsnä Ismo SuontaustaTarmo LaajalehtoAri TurtolaTapio VirtanenKari PerkiöVeikko HaavistoPauli MiettinenJari Rosenberg,Heikki Jokikunnas ja Harri Hemming. Tässä kokouksessa uuden seuran puheenjohtajaksi valittiin Ismo Suontausta ja varapuheenjohtajaksi Tarmo Laajalehto. Valinnat olivat yksimielisiä. Hallituksen jäseniksi valittiin Ari Turtola, Harri Hemming, Kari Perkiö, Heikki Jokikunnas, Veikko Haavisto, Pauli Miettinen ja Jari Rosenberg. Oli jälleen tehty paikallistasolla uutta urheiluhistoriaa. Järjestettiin nimikilpailu, voittajaksi selvisi nykyisen seuran nimi Forssan Jalkapalloklubi ry (FJK). Seuran päävärit ovat Suomenlipun sininen ja valkoinen ja seuran logon suunnitteli Kari Vaittinen.

Tästä alkoivat lähes käsittämättömät vaikeudet. Tampereen piiri ei oletuksestamme huolimatta antanutkaan edustusjoukkueellemme A–Futiksen perintönä sarjapaikkaa. Uusi alku olisi otettava V-divarista. Olisi ollut toinenkin mahdollisuus. Forssan Alku olisi voinut luopua jalkapallon seuratoiminnasta viideksi vuodeksi, jolloin sarjapaikka olisi voitu uudelle seuralle siirtää. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Sarjapaikka kuitenkin saatiin säilytettyä. Valkeakoskella eräs seura oli lopettamassa jalkapallotoimintaansa samalta sarjatasolta. Tampereenpiiri vaati, että tämän sarjapaikan saamiseksi olisi ainakin 11 pelaajaa siirrettävä siirtomaksuin ja peliluvin FJK:in, siirrot tehtiin asian vaatimalla tavalla. Tämän operaation kulku, puhumattakaan sen kustannuksista ei liene monenkaan tiedossa. Sarjoihin ilmoittauduttiin ensimmäistä kertaa Suomen palloliiton alaisena seurana. Forssan Alku sitoutui lopettamaan jalkapallon seuratasolla viideksi vuodeksi ja Pallotiimi lopetti toimintansa. Suuri joukko ihmisiä oli edesauttamassa Forssan Jalkapalloklubin syntymisessä ja toiminnassa.

Tekstin kirjoitti Pertti Aalto